Loading Events

« All Events

Alegeri Europarlamentare

June 9 @ 7:00 am 10:00 pm

Duminică, 9 iunie, vor avea loc în România alegerile europarlamentare. La aceste alegeri cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate. În zona metropolitană a Capitalei americane se va putea vota atât la sediul Ambasadei României în SUA care se află la adresa 1607 23rd Street, NW, în Washington, DC cât și la Biserica ortodoxă română Sfântul Andrei care se află la 9111 River Road în Potomac, Maryland.

Votarea se poate face pe baza următoarelor documente de identitate românești valabile în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Au drept de vot cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

La scrutinul din 9 iunie 2024 votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora 22.00. Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22.00, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23.59.

Conform legii, membrii din România în Parlamentul European sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de cinci ani. România este reprezentată de 33 de eurodeputați în Parlamentul European. Mai multe detalii despre Parlamentul European și despre alegerile europarlamentare puteți găsi aici: https://elections.europa.eu/ro/

Informații suplimentare despre procesul electoral din 9 iunie le găsiți în Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate, pe pagina Ministerului de Externe la https://www.mae.ro/node/64179, dar și pe pagina Biroului Electoral Central la https://europarlamentare2024.bec.ro/