Count me ROMANIAN!

În perioada martie – septembrie 2020, Romanians of DC a derulat campania ”Count me ROMANIAN!” destinată unei mai bune informări a comunității româno-americane despre Recensământul SUA 2020 și despre opțiunea de a trece în formularul recensământului originea română pentru o mai bună evidențiere a comunității.

Campania a inclus atât o informare direct a membrilor Romanians of DC (vezi mai jos) cât și o serie de mesaje informative transmise pe mass media cât și pe canale de socializare către comunitatea româno-americană din zona DMV (dar și din restul SUA). Peste 40,000 de impresii individuale au generat pe Facebook postările Romanians of DC pe această temă. Tot ca parte a acestei campanii, și tot pe Facebook, Romanians of DC a creat și o ramă pentru fotografiile de profil, ramă folosită de mii de utilizatori din SUA.

Prin această campanie Romanians of DC s-a alăturat mai multor inițiative ale organizațiilor româno-americane de a promova participarea comunității noastre la Recensământul SUA 2020.

_________________

Începând din data de 12 martie chestionarele Recensământului Statelor Unite ale Americii din 2020 vor ajunge în cutiile dvs. poștale și la ușile dvs. Scopul acestui recensământ este de a număra fiecare persoană care trăiește în SUA. Pentru prima dată însă răspunsurile dumneavoastră vor putea fi transmise atât prin poștă cât și on-line. Participarea la acest recensământ este crucială pentru comunitatea româno-americană!

De ce contează participarea ta!

În baza datelor oficiale, în SUA trăiesc 478,278 de persoane care s-au declarat ca fiind români sau cu strămoși de origine română. Acest număr este cu mult sub cifrele vehiculate de oficialii români sau în presă. Conform acelorași date oficiale în Washington, DC sunt 967 de români, în Maryland 6897 și în Virginia 9425. Puteți vedea aici un studiu despre comunitatea română din zona metropolitană a Washington, DC.

Pentru membrii comunității româno-americane participarea la acest recensământ este și o oportunitate de a ne demonstra prezență ca una dintre cele mai mari și mai importante comunități etnice din SUA. Trebuie menționat că este obligatorie completarea formularului de recensământ aceasta fiind și o modalitate de a participa în democrația americană și de a spune “Eu contez!”

Vă rugăm așadar ca la Întrebarea numărul 9: Care este rasa Persoanei 1? (What is person’s 1 race?) să bifați una sau mai multe casete și scrieți cu litere de tipar la origini: ROMANIAN.

Ghidul recensământului în limba română

Dacă aveți întrebări referitoare la participarea la Recensământul din 2020, puteți beneficia de asistență. Pentru acest recensământ există o pagină oficială în limba română unde puteți viziona un ghid video cu instrucțiuni despre cum trebuie să completați formularul on line sau puteți accesa ghidul cu instrucțiuni despre completarea chestionarului pe hârtie. Pagina poate fi accesată aici: https://2020census.gov/ro.html

Important de știut

Această numărătoare este efectuată la fiecare zece ani de către Biroul pentru recensământ al SUA, o agenție a guvernului. Legea federală vă protejează răspunsurile. Răspunsurile dvs. pot fi utilizate numai pentru a genera statistici și nu pot fi utilizate împotriva dvs. de către nicio agenție guvernamentală sau instanță de judecată.